Головна | Реєстрація | Вхід | RSSНеділя, 19.05.2024, 01:26

Форма входу

Меню сайту
Наша адреса
м.Берислав
Херсонська область
osvitaberislav@gmail.com
Погода
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2019 » Квітень » 25 » Міська конференція з дня народження 200-річчя Пантелеймона Куліша
12:24
Міська конференція з дня народження 200-річчя Пантелеймона Куліша

         Цього року 7 серпня виповнюється 200 років з дня народження Пантелеймона Куліша - письменника, драматурга, перекладача, мовознавця, редактора, історика, фольклориста, громадського діяча, однієї з визначних постатей національної культури. Враховуючи його вагомий внесок у розвиток української літератури, у культурне та суспільно-політичне життя України, Верховна Рада України прийняла Постанову від 19 червня 2018 року № 2465 " Про відзначення 200 – річчя з дня народження Пантелеймона Куліша".

Відповідно до Постанови та плану роботи інформаційно-ресурсного центру, який діє при районному методичному кабінеті, освітяни закладів освіти міста спільно з централізованою районною бібліотечною системою підготували і провели конференцію присвячену 200-річчю великого мислителя і письменника. Захід пройшов 23 квітня на базі центральної районної бібліотеки за участю вчителів філологічного циклу, історії, початкових класів Бериславських закладів повної загальної середньої освіти №1, №3 та Бериславських початкових шкіл №4, №5.

Програмою конференції було передбачено вивчення матеріалів про життя та творчість Пантелеймона Куліша, які досліджували вчителі української мови та літератури, історії Бериславських закладів повної загальної середньої освіти №1, №3: Аліна Михайловська, Алла Семенова, Тетяна Бренвальд, Наталія, Оксана Гудим, Наталія Кучеренко. Бібліографічний огляд забезпечила директор централізованої районної бібліотечної системи Наталія Аркушенко. 

Поезія, що декламували випускники – Козел Катерина, Шаповалова Марія, виступи з відеозаписами, слайдові презентації учасників створили атмосферу духовного єднання поколінь і патріотизму.

Творчий внесок Пантелеймона Куліша як письменника, перекладача, історика, фольклориста, видавця, громадського діяча в національну культуру та суспільно-політичне життя України неоціненний. Особливу увагу учасники звернули на твори, які були вперше написані ним українською мовою. Він є автором першої фонетичної абетки для української мови, що попри низку внесених до неї змін, лежить в основі сучасного українського правопису. Разом із Тарасом Шевченком Пантелеймон Куліш вважається родоначальником української поезії. У співавторстві з Іваном Пулюєм і Іваном Нечуй-Левицьким створив переклад Біблії українською, є автором українського алфавіту "кулішівки", п'яти поетичних збірок і десяти поем, балад, дум, першого історичного роману "Чорна рада", перекладів творів Байрона, Шекспіра, Гете та інших видань.

Педагогічні праці Пантелеймона Куліша розкривають погляди на важливі питання формування особистості, становлення національної системи виховання, побудови національної школи.

Матеріали конференції розміщено на Google Диску (обліковий запис районного методичного кабінету) і можуть бути використані для підготовки заходів у школах району.

             

Переглядів: 215 | Додав: Admin
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Про нас
Пошук
Календар
«  Квітень 2019  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Друзі сайту
Osvita.UA
Хмаринка тегів

OsvitaBerislav © 2024